Każda kuchnia charakteryzuje się osobistymi tradycjami, zwyczajami oraz czynnościami, które wykonuje się z największą starannością. W tym i kuchnia polska. To smutne, nie każdy rodzimy Polak zna się na kuchni narodowej choć w pięćdziesięciu procentach. Dla wielu z nas kuchnia staropolska jest dosyć uboga oraz prosta. Większości z nas kojarzy się wyłącznie z pierogami (które są niezmiernie cenione na całym globie), schaboszczakom, mizerią oraz ziemniakami. Nic bardziej błędnego. Pierogi honoruje się za polskie, głównie z powodu podawania ich na obszarach kraju. Jednakowoż nie bez powodu jedna z odmian pierogów nosi nazwę ruskie. Według historyków i koneserów kuchni lokalnej, pierogi pozostały niegdyś sprowadzone ze Wschodu – być może z Rusi. Mimo to oraz tak w Europie lub w Stanach Zjednoczonych są one kojarzone w większości wypadków z Polską. Można dostać je w wyjątkowych lokalnych sklepach w Stanach Zjednoczonych. Być może Polacy znają znakomicie smak stereotypowych pierogów ruskich czy także żadnych innych, ale kiedy mamy je na co dzień na naszych stolikach ciężko jest nam uznać ich wartość. W końcu to wyłącznie jedzenie. Niemniej jednak dla niektórych z nas to jest aż jedzenie. Szczególnie dla pasjonatów oraz degustatorów, którzy przez pełne życie wypróbowali setki najróżniejszych dań, specyficznych dla różnych części Europy czy świata. Skupmy się niemniej jednak ponownie na charakterystyce kuchni polskiej. Wszelkie artykuły oraz składniki używane przez wieki poprzez lokalne kury domowe tak w gruncie rzeczy niedużo się zmieniły. Nie mamy tu na myśli technologie jaką są wytwarzane – na przykład jogurty.
Zobacz film